Another "Service Stabilitrak / Service Traction Control" issue - Saturn Outlook Online Community
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 3 (permalink) Old 01-29-2017, 05:42 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Mar 2015
Posts: 11
Another "Service Stabilitrak / Service Traction Control" issue

Seems everything can cause this darned message. Very hard to find a 'truth table' of exact symptoms and known fixes.

125,000 miles BTW.

Here are my symptoms:
- Happens only since it's gotten cold
- Happens most often when vehicle is stopped (i.e., idling at a light), rarely when moving
- NO engine codes whatsoever
- NO "reduced power" ever. Runs strong all the time.

I removed and cleaned the throttle body; it was dirty, now spotless. Cleaned MAF and new air filter while I was at it.
Brake fluid level is fine

Have NOT yet cleaned the mag rings at each wheel - too cold, too busy; I'll get to this ASAP.

What else? Please help - I *have* to sell this car and want it right!



16victor is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 3 (permalink) Old 01-29-2017, 06:36 PM
Senior Member
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 147
Re: Another "Service Stabilitrak / Service Traction Control" issue

A few posts were made on the Acadia forum stating that a bad Brake Position Sensor was their cause for this message. I do believe that it also had the brake lights staying on so you can check this easily. If this is your problem, a new sensor has to be calibrated with a Tech2 scanner.
The reduced engine power usually comes when it is really cold, in the teens.
My messages were caused by a bad MAF, cleaning it didn't cure it, it needed replacement.
Also since your throttle was dirty, how was the air intake snorkel?
electbc is offline  
post #3 of 3 (permalink) Old 01-29-2017, 07:03 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Mar 2015
Posts: 11
Re: Another "Service Stabilitrak / Service Traction Control" issue

Thanks.

Snorkel was oily, not incredibly bad. Wiped it down, soaked it in Simple Green while I did the other stuff, and reinstalled.

Brake lights function normally; just checked. Interesting idea because the brake is the only thing functioning when stopped at a light, and it wouldn't throw an OBDII engine code.
16victor is offline  
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Saturn Outlook Online Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in









Human Verification

In order to verify that you are a human and not a spam bot, please enter the answer into the following box below based on the instructions contained in the graphic.



Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome