07 2WD outlook - won't stay running after work done - Saturn Outlook Online Community
 
LinkBack Thread Tools
post #1 of 1 (permalink) Old 09-21-2019, 07:48 PM Thread Starter
Junior Member
 
Join Date: Sep 2019
Posts: 1
Unhappy 07 2WD outlook - won't stay running after work done

As the title suggests, my '07 Outlook FWD will not stay running after recent work I did to it. Below is some disclosures about this vehicle then details of the work I did and finally a summary of my latest troubleshooting and results.

Background:
- I bought this vehicle from Auction
- It has 147k miles on it
- It has clearly had at least 1 minor front end impact (fender damage, broken fascia etc.)
- It fired up and ran with a slight miss after I bought it and replaced the battery
- It drove into the garage I did the recent work in with only a Knock 2 DTC set (known fried wiring)
- I went to replace the spark plugs and found oil on the block around the valve cover(s) and

Recent work
- Replaced Crankshaft position sensor
- Removed upper plenum
- Removed power steering reservoir
- Removed valve covers
- Replaced valve cover gaskets
- Replaced spark plug tube seals
- NOTE: the wiring harness was pulled on and moved alot, also there are multiple places that wiring connects to the valve covers that I am worried got damaged)
- Reinstalled all components
- Vehicle started, ran for 20 sec and died
- Vehicle started, ran rough for 10 sec and died
- Vehicle will now only start with accelerator to the floor, struggles to start and often dies right away (when it doesn't it runs very very rough)
- I checked DTCs and there were NONE (not on the body or ODBII side), engine not running enough to run diagnostics in my opinion

Recent troubleshooting
- Tested electrical going to fuel pump (good)
- Tested fuel pressure at schrader valve (with AutoZone gauges)
- Value was originally 0 when tested
- 12V was charged and value is 50
- value decays when key is off to around 45
- value jumps to 60 when cranking/running
- Took off air intake and noted loud exhaust sound from top of block
- Can feel air being pushed OUT of the air intake
- Removed upper plenum to confirm plenum gaskets seated well (may have been slightly off but seated well now with no change in the above report)
- Checked DTCs and have a P0018 and P0019 both ACTIVE
P0018 Crankshaft Position (CKP)-Camshaft Position (CMP) Correlation Bank 2 Sensor A
P0019 Crankshaft Position (CKP)-Camshaft Position (CMP) Correlation Bank 2 Sensor B

I feel the engine ran normal since the CKP was replaced but can't be sure of the sequence of events. I can't understand what could cause air to blow OUT of the intake. I don't think position sensors would cause that but I suppose if the position is off badly enough the exhaust valves are closed at the wrong time maybe?

Any opinions welcome. I really need help to find out what is causing this engine to run so poorly. Thanks.

Regards,
Cody Martin - '07 Outlook FWD owner
Codmaster7 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

Quick Reply
Message:
Options

Register Now



In order to be able to post messages on the Saturn Outlook Online Community forums, you must first register.
Please enter your desired user name, your email address and other required details in the form below.

User Name:
Password
Please enter a password for your user account. Note that passwords are case-sensitive.

Password:


Confirm Password:
Email Address
Please enter a valid email address for yourself.

Email Address:
OR

Log-in










Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page



Posting Rules  
You may post new threads
You may post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome